Πολεοδομική έρευνα στο Δήμο Ζεφυρίου στα πλαίσια των στόχων του «Αστικού Παρατηρητηρίου»
Πτυχιακή εργασία
Author
Ανδρέου, Μιχαήλ
Πετρόπουλος, Λάμπρος
Σχορετσιανίτης, Απόστολος
Date
2012-03Subject
TPSH::Αρχιτεκτονική - ΠολεοδομίαKeywords
Δήμος Ζεφυρίου ; Πολεοδομικός σχεδιασμός ; Αστικός σχεδιασμός ; Πάρκο Αντώνης Τρίτσης ; ΧΥΤΑAbstract
Η πτυχιακή αυτή εργασία αποτελεί αρχικά μια ουσιαστική προσπάθεια περιγραφής, κατανόησης και κατά κάποιο τρόπο ερμηνείας μιας σειράς κοινωνικών φαινομένων και προβλημάτων στο τοπικό επίπεδο. Πεδίο αναφοράς μας είναι ο Δήμος Ζεφυρίου. Ο περιορισμένος χωρικά και πληθυσμιακά χαρακτήρας του το καθιστά ένα «εργαστήρι» για τη μελέτη των ποικίλων κοινωνικών φαινομένων, όπως η παραβατικότητα, η διαιώνιση των ανισοτήτων (κοινωνικών, οικονομικών και χωρικών), η αναπτυξιακή υστέρηση, η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η ύπαρξη κοινωνικών προβλημάτων έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία και άλλων διαφορετικών προβλημάτων (περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, χωροταξικά), ή από την άλλη πλευρά η αρχική παρουσία μερικών π.χ. πολεοδομικών προβλημάτων μπορεί να δημιούργησε μετέπειτα κάποια κοινωνικά προβλήματα κ.ο.κ., ώστε τελικά να γίνεται πλέον αντιληπτή και από την οπτική γωνία του αστικού παρατηρητηρίου η «λειτουργία» ενός φαύλου κύκλου.
Στόχος μας είναι να προτείνουμε στη συνέχεια μέσα από αυτή την εργασία ένα σχέδιο ισόρροπης οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής με βασικό γνώμονα την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό θα επιτευχθεί μελετώντας προσεκτικά πώς εξελίχτηκε η περιοχή με την πάροδο των χρόνων, τους παράγοντες που ενήργησαν και την επηρέασαν αλλά και τις μελλοντικές τάσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, προϋποθέτει την ενεργοποίηση κατάλληλων μηχανισμών και τη δημιουργία συγκεκριμένων ικανοτήτων / ειδικοτήτων, προκειμένου οι υπηρεσίες του Ο.Τ.Α. να ανταποκριθούν στις ανάγκες σχεδιασμού και εφαρμογής της σύνθετης αυτής προσπάθειας.
Όλες οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να έχουν ως γνώμονα τη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή τη διαδικασία αλλαγής που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων ενώ παράλληλα προστατεύει τους φυσικούς, ανθρώπινους και πολιτισμικούς πόρους στους οποίους θα βασιστούν και οι επόμενες γενιές. Απώτερος σκοπός είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών, γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να ληφθούν οι ανάλογες πολιτικές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Τα επίπεδα αυτά είναι τα παρακάτω όπως έχουν διατυπωθεί διεθνώς αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών.
Number of pages
188 σελ.Faculty
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνAcademic Department
Τμήμα Πολιτικών Δομικών ΈργωνLanguage
GreekCollections
The following license files are associated with this item: